Εργασία που ψηφίστηκε ως καλύτερη στο E1

Posted on
  • Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
  • by
  • Βαρυτίμου Νατάσα
  • in

  • ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΗΣΗΣ

    1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έτος ίδρυσης το 2001. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.
    Το Ίδρυμα αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (έτος ίδρυσης 1978), καθώς το 1998 εκπονήθηκε σχέδιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του με κύριο στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου "Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας", μοναδικού στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
    Το έργο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις εμβαδού 14.000 τ.μ., στην περιοχή Θέρμης Θεσσαλονίκης σε ένα προνομιακό οικόπεδο, με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης, έκτασης 48.000 τ.μ., που παραχωρήθηκε στο Τεχνικό Μουσείο από το Δήμο Θέρμης.

    2.ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

    2.1  ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    Η έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί ουσιαστικά μια μεγάλη διαδρομή στο χρόνο από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι τα Μεταβυζαντινά χρόνια.
    Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι εξελίξεις της τεχνολογίας, οι τομές και τα επιτεύγματα που άλλαξαν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα: στην παραγωγή, στην κατανάλωση τροφής, στην ένδυση, στις συνθήκες διαβίωσης, στην επιστήμη και τον πολιτισμό.
    Τέχνη, πολιτική, μύθοι, παραδόσεις, νοοτροπίες και αντιλήψεις παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο μέσα από σύγχρονες τεχνικές πολυμέσων και ομοιώματα αρχαίων εφευρέσεων, την κατασκευή των οποίων έχουν επιμεληθεί επιστήμονες και ερευνητές που συνεργάζονται με το Κέντρο.

    2.2    ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
    Οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος αποτελούν ένα ακόμη τμήμα των μόνιμων εκθέσεων του Κέντρου.

    Αυτά τα «τροχοφόρα αριστουργήματα» θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στο παρελθόν και θα αναδεικνύουν με τρόπο μοναδικό την εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών και της αυτοκίνησης.
    Η ιστορία των τεσσάρων τροχών καταγράφεται μέσα από συλλεκτικές αντίκες που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη εποχή, από το 1918 μέχρι σήμερα. Τα πρώτα Ford της δεκαετίας του '20 και του '30, οι πολυτελείς «κούρσες» του '50 και του '60, αλλά και ελληνικές πρωτότυπες κατασκευές, αποτελούν δείγματα της μόνιμης συλλογής του Κέντρου και φυσικά πόλο έλξης των επισκεπτών όλων των ηλικιών.
    2.3  ΤΕΧΝΟΠΑΡΚΟ
    Τα σύγχρονα Κέντρα Επιστημών χάρη στον ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, μπορούν να αποτελέσουν έναν ουσιαστικό σύμμαχο για τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό της εξωσχολικής αναζήτησης για επιστημονική γνώση.

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου