ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ INTERNET

Posted on
  • Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011
  • by
  • Βαρυτίμου Νατάσα
  • in
  • Ετικέτες
  • 27 Αναζήτηση στο διαδίκτυο

    Όταν θέλουμε να επισκεφτούμε μια σελίδα στο διαδίκτυο ανοίγουμε το browser και πληκτρολογούμε το όνομα στο πλαίσιο κειμένου διεύθυνσης.
    Γραμμή URL
    Στην περίπτωση που δε θυμόμαστε τη διεύθυνση ανατρέχουμε σε μια μηχανή αναζήτησης, βάζουμε το πιθανό όνομα της σελίδα και στη συνέχεια ψάχνουμε στα πιθανά αποτελέσματα που θα μας εμφανιστούν στην οθόνη. Για παράδειγμα, θέλω να μπω στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας ελευθεροτυπίας και δε θυμάμαι τη διεύθυνση. Θα ανοίξω το browser, θα πληκτρολογήσω στο πλαίσιο κειμένου διεύθυνσης μιας μηχανής αναζήτησης (π.χ. www.google.gr), θα γράψω στο πλαίσιο αναζήτησης λέξεις κλειδιά, δηλαδή «εφημερίδα ελευθεροτυπία» και πατώντας enter θα μου εμφανιστούν τα πιθανά αποτελέσματα.
    Για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της μηχανής αναζήτησης ακολουθούμε ορισμένους κανόνες:
    - Όταν θέλουμε να βρούμε πληροφορίες για τις «τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία», θα χρησιμοποιήσουμε λέξεις που να περιγράφουν αυτό ακριβώς που ψάχνουμε.
    - Το σύμβολο (+): Εάν μια λέξη κλειδί είναι σημαντική και πρέπει να περιέχεται οπωσδήποτε στις σελίδες που θα βρει η μηχανή αναζήτησης π.χ. museum +louvre (οπωσδήποτε να αναφέρεται το Λούβρο)
    - Το σύμβολο (-): Εάν δε θέλετε να βρείτε σελίδες που περιέχουν μία συγκεκριμένη λέξη π.χ. +museum –luvre (πληροφορίες για μουσεία αλλά όχι για το Λούβρο)
    - Χαρακτήρες μπαλαντέρ: Βοηθούν στο να γίνονται οι αναζητήσεις περισσότερο ευέλικτες π.χ. auto* (πληροφορίες για λέξεις που αρχίζουν με την    φράση auto, όπως auto, automobile, autocar κλπ)
    - Σύνθεση (AND): Όταν θέλετε να βρείτε πληροφορίες για σελίδες που περιέχουν δύο ή  περισσότερες λέξεις – κλειδιά π.χ. museum AND luvre (ζητάμε να υπάρχουν οι λέξεις museum ΚΑΙ luvre ταυτόχρονα).
    - Διάζευξη (OR): Όταν θέλετε  να βρείτε πληροφορίες για σελίδες που περιέχουν μία από τις λέξεις κλειδια π.χ. car OR vehicle (πληροφορίες για σελίδες που περιέχουν ΕΙΤΕ τη λέξη car ΕΙΤΕ τη λέξη vehicle).
    Επίθεμα κι Επεξήσηγη
    com: εμπορικός οργανισμός
    edu: εκπαιδευτικό ίδρυμα/ οργανισμός
    gov: κυβερνητικός οργανισμός
    int: διεθνής οργανισμός
    mil: στρατιωτικός οργανισμός
    net: δικτυακός οργανισμός
    org: μη κερδοσκοπικός οργανισμός
    Κωδικοί χωρών και Χώρα
    gr: Ελλάδα
    uk: μεγάλη βρετανία
    it: Ιταλία
    de: γερμανία
    us: ηνωμένες πολιτείες αμερικής
    jp: Ιαπωνία
    fr: Γαλλία
    dk: Δανία

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου